De l’evangeli segons sant Lluc:
Quan arribaren a l’indret anomenat la Calavera, hi van crucificar Jesús amb els criminals, l’un a la dreta i l’altre a l’esquerra. Jesús deia:
–Pare, perdona’ls, que no saben el que fan.
Després es repartiren els seus vestits i se’ls jugaren als daus.
El poble era allà mirant-ho, però les autoritats se’n reien dient:
–Ell que va salvar-ne d’altres, que se salvi a si mateix, si és el Messies de Déu, l’Elegit!
També els soldats l’escarnien: se li acostaven a oferir-li vinagre i deien:
–Si ets el rei dels jueus, salva’t a tu mateix!
Sobre d’ell hi havia un rètol que deia: «Aquest és el rei dels jueus.»
En aquesta segona meditació sobre les set paraules em vull fixar en aquesta petició de perdó que Jesús dirigeix a Déu Pare. Moltes vegades diem aquesta exclamació nosaltres mateixos: «no sap què fa», com una manera de compadir-se d’algú que està a punt de fer una bajanada. Doncs en la passió va ser Jesús qui s’exclamà amb aquesta súplica.
No ho deia pas dels soldats romans, que ben mirat sí que sabien allò què feien: clavar un condemnat a la creu, i ho feren amb gran perícia. No ho digué tampoc pels membres del sanedrí, ells sabien prou bé que havien sentenciat la mort d’aquell home blasfem. No ho deia tampoc pel cirineu, qui ajudà a Jesús a dur la creu fins al mont calvari. Ni per aquella dona que la tradició anomenà Verònica, qui amb valentia eixugà el rostre ensangonat de Jesús. Tampoc ho digué per Maria ni per Joan, que estigueren al peu de la creu. En aquella escena tothom sabia què havia de fer, i ho varen fer de la millor manera que sapiguèren.
Jesús pronuncià aquelles paraules referides a tota la humanitat, a cada un dels homes: no saps què estàs fent clavant un home innocent a la creu, matant el Senyor de la vida? A mi moltes vegades m’agrada canviar una miqueta les paraules d’aquesta exclamació, amb permís dels biblistes, i afegeixo el pronom reflexiu de tercera persona: no saben el que (es) fan. Aquest canvi no és de cap manera gratuït, vol donar força a la següent idea: posem pel cas una gran desgràcia, un desastre natural, que ocorre en un altre continent, en el que moren milers de persones, i tantes d’altres resulten ferides i pateixen els problemes de l’escassetat d’aliments i aigua potable. La xifra de morts és altíssima, però a mi em canvia molt poc la vida, la desgràcia ha ocorregut lluny de casa meva, lluny dels meus estimats. Però en canvi, tant sols fa falta que mori una persona propera a nosaltres per capgirar totalment la nostra vida.
Això mateix és el que passà amb la crucificació de Jesús: tot i la distància espacial i temporal, vàrem ser nosaltres qui estàvem clavant el Senyor de la Vida a la creu, i amb la seva mort a nosaltres ens canviaria totalment la vida. No sabíem què estàvem fent amb les nostres obres imperfectes, desviades, esquifides, egòlatres… no sabíem a qui estàvem insultant, ni a qui estàvem despullant, ni a qui clavàvem a la Creu…
Senyor, que mai ens puguin dir que no sabem què estàvem fent! Senyor, doneu-nos coneixement per reconèixer les nostres faltes i doneu-nos humilitat per saber demanar-ne perdó.
Del evangelio según san Lucas:
Cuando llegaron al sitio llamado de la Calavera, crucificaron a Jesús y a los dos malhechores, uno a su derecha y otro a su izquierda. Jesús dijo: “Padre, perdónalos porque no saben lo que hacen.”
Los soldados echaron suertes para repartirse entre sí la ropa de Jesús. La gente estaba allí mirando; y hasta las autoridades se burlaban de él diciendo:
–Salvó a otros; ¡que se salve a sí mismo ahora, si de veras es el Mesías de Dios y su escogido!
Los soldados también se burlaban de Jesús. Se acercaban a él y le daban a beber vino agrio, diciéndole:
–¡Si eres el Rey de los judíos, sálvate a ti mismo!
Y sobre su cabeza había un letrero que decía: “Este es el Rey de los judíos.”
En esta segunda meditación sobre las siete palabras me quiero fijar en esta petición de perdón que Jesús dirige a Dios Padre. Muchas veces decimos esta exclamación nosotros mismos: «no sabe lo que hace», como una manera de compadecerse de alguien que está a punto de hacer una tontería. Pues en la pasión fue Jesús quien exclamó con esta súplica.
No lo decía paso de los soldados romanos, que bien mirado sí sabían lo que hacían: clavar un condenado a la cruz, y lo hicieron con gran pericia. No lo dijo tampoco por los miembros del sanedrín, ellos sabían bien que habían sentenciado la muerte de aquél hombre blasfemo. No lo decía tampoco por cirineo, quien ayudó a Jesús a llevar la cruz hasta el monte calvario. Ni por aquella mujer que la tradición llamó Verónica, quien con valentía secó el rostro ensangrentado de Jesús. Tampoco lo dijo por María ni por Juan, que estuvieran al pie de la cruz. En aquella escena todo el mundo sabía lo que tenía que hacer, y lo hicieron de la mejor manera que supieron.
Jesús pronunció aquellas palabras referidas a toda la humanidad, a cada uno de los hombres: ¿no sabes qué estás haciendo clavando un hombre inocente en la cruz, matando el Señor de la vida? A mí muchas veces me gusta cambiar un poquito las palabras de esta exclamación, con permiso de los biblistas, y añadir el pronombre reflexivo de tercera persona: no saben lo que (se) hacen. Este cambio no es en modo gratuito, quiere dar fuerza a la siguiente idea: pongamos por caso una gran desgracia, un desastre natural, que ocurre en otro continente, en el que mueren miles de personas, y tantas otras resultan heridas y sufren los problemas de la escasez de alimentos y agua potable. La cifra de muertos es altísima, pero a mí me cambia muy poco la vida, la desgracia ha ocurrido lejos de mi casa, lejos de mis queridos. Pero en cambio, tan solo es necesario que muera una persona cercana a nosotros para cambiar totalmente nuestra vida.
Esto mismo es lo que pasó con la crucifixión de Jesús: a pesar de la distancia espacial y temporal, fuimos nosotros quienes estábamos clavando el Señor de la Vida en la cruz, y con su muerte a nosotros nos cambiaría totalmente la vida. No sabíamos que estábamos haciendo con nuestras obras imperfectas, desviadas, pequeñas, ególatras… no sabíamos a quién estábamos insultando, ni a quien estábamos desnudando, ni a quien clavábamos en la Cruz…
¡Señor, que nunca nos puedan decir que no sabíamos qué estábamos haciendo! Señor, danos conocimiento para reconocer nuestras faltas y danos humildad para saber pedir perdón.
Pau Manent